Swedish Animal Aid

Alla djur har rätt till ett hem

Sammanfattning januari till mars 20223

I perioden betalades 117 kastreringar som i stort blev utförda i slutet av 2022, vi halkade efter då intäkterna vi fick in tyvärr inte täckte omkostnaderna. .

I detta kvartal har vi skickat ner 15 pallar med foder, ca 9473 kilo, och massor av saker de kan använda i sitt arbete med djuren.Betalningen löste vi genom donationer per transport.

Då jag, ordföranden Cecilia, är svårt sjuk i cancer har kvartalet varit lugnare än vanligt. Vi har så smått fått påbörja avvecklingen av foderinsamling och av lagerlokaler. Vi har skickat ovanligt mycket saker som har sparats upp, ex. kattlådor, katt/hundburar, skålar, leksaker, mattor m.m

De butiker som har skänkt till oss har vi kopplat samman med andra föreningar för att inget ska gå till spillo. Vi vill här ge ett extra stort tack till er alla som har ställt upp under åren.

Vi hade en tanke om att kunna åka ner till Rumänien i maj månad men detta har fått skjutas på framtiden då sjukdomen kom emellan.

I Rumänien rullar nu kommunerna fram sina budgetar för år 2023. Glädjande nog så har 11 av totalt 76 kommuner i Neamt County avsatt pengar till kastreringar. Det kan tyckas lite men det är unikt för detta år. Sakta förändras inställning och viljan till att jobba förebyggande för djuren vilket är oerhört positivt och den enda vägen att gå.

Sammanfattning oktober till december 2022

I perioden betalades 170 kastreringar. Detta beror på kraftigt minskade donationer. I september fick vi helt avbryta kastreringarna, det vi har betalt är redan utförda kastreringar.

I detta kvartal har vi skickat ner 29 pallar med foder, ca 21 291 kilo, och allt annat som djur behöver. Kostnaderna för detta är en mycket stor utgift för vår lilla förening. Lågt antal donationer och höga kostnader är en ekvation som inte är förenlig.

Den mobila veterinärkliniken blev invigd med kastreringskampanjer som betalades av annan förening. Allt har fungerat såsom tänkt vilket vi är glada för.

Vi har också mycket aktivt sökt fonder till vårt framtida arbete men det har varit omöjligt att nå framgång.

Vi har tyvärr inte kunnat åka på den sedan tidigare planerade resan till Rumänien. Detta på grund av hälsoskäl. Vi fick av samma skäl ställa in resan till konferensen som EU Dog & Cat alliance anordnade i Sofia, Bulgarien vilket var väldigt olyckligt. Detta är konferenser som sammanför djurskyddsorganisationer från hela världen.

Vi har dock fortsatt våra påtryckningar i Rumänien gällande att kommunerna ska avsätta pengar till kastreringar i sina budgetar, se under fliken Media. I slutet av året verkade det som att det lossnat något. 11 av 76 kommuner i Piatra Neamt hade då lagt in kastreringar som en post i sina budgetar. Sakta förändras inställning och viljan till att jobba förebyggande för djuren vilket är oerhört positivt.

Sammanfattning juli till september 2022

I perioden betalades 122 kastreringar men, detta beror på kraftigt minskade donationer. Vårt team fortsätter dock med sina kastreringskampanjer och har nu 268 obetalda kastreringar, det motsvarar en kostnad av 67 000 SEK. Våra veterinärer är dedikerade och fortsätter med kampanjerna kontinuerligt – de vet att vi kommer att betala när vi får in pengar.

Vi har skickat totalt 38 pallar med foder och allt annat som djur behöver. Kostnaderna för detta är en mycket stor utgift för vår lilla förening. När det gäller hjälp till Ukraina så måste vi nu dra in den hjälpinsatsen. Lågt antal donationer och höga kostnader är en ekvation som inte är förenlig.

Den mobila veterinärkliniken är godkänd av DSV – ungefär Länsstyrelsen för djurhushållning. Den har varit ute på sina första uppdrag.

Mellan 28 augusti-11 september besökte vi återigen Rumänien. Med på resan var, förutom ordföranden i SAA Fia Syrén från styrelsen. Vi besökte Monika Popovici i Ineu samt kattrescuers för katter och några hundar. Inga kostnader i samband med besöket belastade föreningens konto.

Vi besökte också City Council i Piatra Neamt gällande kastrerings- kampanjerna. Vi blev förevisade ritningarna för det nya sheltret som ska omfatta alla typer djur som djurpolisen omhändertar. Rumänien har idag en mycket strängare lagstiftning gällande djurskydd än vad Sverige har, mycket bra!.

Sammanfattning april till juni 2022

Vårt kastreringsteam utökas hela tiden och fler veterinärer är intresserade av att gå med i vårt team. I perioden betalades 89 kastreringar men, detta beror på kraftigt minskade donationer. Vårt team fortsätter dock med sina kastreringskampanjer och ca 500 har utförts men är obetalda. Våra veterinärer är dedikerade och fortsätter med kampanjerna kontinuerligt – de vet att vi kommer att betala när vi får in pengar.

Vi har skickat totalt 14 pallar med foder och allt annat som djur behöver. Att det första halvåret skickats hela 47 pallar totalt beror på att vi även packat och skickat till djuren i Ukraina via den rumänska djurskyddsorganisationen Casa Lui Patrocle. De är rekommenderade via Eurogroup for Animals. Detta för att säkerställa att fodret kommer dit det är avsett. Kostnaderna för detta är en mycket stor utgift för vår lilla förening. När det gäller hjälp till Ukraina så måste vi nu dra ner på den hjälpinsatsen. Lågt antal donationer och höga kostnader är en ekvation som inte är förenlig.

Den mobila veterinärkliniken väntar fortfarande på att godkännas av DSV – ungefär Länsstyrelsen för djurhushållning. Inget i Rumänien går fort.

Mellan 24-31 maj besökte vi återigen Rumänien. Med på resan var, förutom ordföranden i SAA samt Maria Grönlund även Generalsekreteraren för Svenska Djurskyddsföreningen – Maria Forsberg Lönn. Vi besökte fem veterinärer, olika shelters samt hade möte den högsta politikern, Arsene Ionel, i Neamt County. Syftet var att samtala vidare om den nya lagstiftningen gällande stöd från myndigheterna till kastreringskampanjer. (De har avsatt pengar till 10 000 kastreringar av djur i Countyt). Samtalen kommer att fortsätta med hur den vidare administrationen ska se ut. Inga kostnader i samband med besöket belastade föreningens konto.

Med anledning av detta gjorde Swedish Animal Aid och Svenska djurskyddsföreningen ett offentliggörande 2022-07-01 att vi kommer att driva ett kastreringsprojekt tillsammans med olika aktörer och myndigheter på plats.

Projektet är döpt till ROSE – Romania och Sverige. Vi har startat upp två FB-grupper för detta ändamål, https://www.facebook.com/rose.neamt och https://www.facebook.com/groups/rose.neamt.

I övrigt är hela bokföringen för 2021 klar, deklaration till Skatteverket inlämnad. Resultatet visar på en ökning i omsättningen med 10%.

Sammanfattning januari till mars 2022

hundvalp i hand

Vårt kastreringsteam har nu utökats till att omfatta sex veterinärer varav två i staden Piatra Neamt. I perioden utfördes och betalades 274 kastreringar av hundar/katter. Kampanjerna fortsätter kontinuerligt.

Vi har skickat totalt 33 pallar med foder och allt annat som djur behöver. Vi betalar per pall så vikten prissätts inte. Pris per pall är 100 euro, transportföretaget donerar ibland en del av kostnaden för pallarna och resten är insamlat via FB-insamling. Vi är i behov av mer donationer för att kunna skicka pallarna som vi packar kontinuerligt.

Vår gamla transporter är nu färdigbyggd mobil veterinärklinik och ska nu godkännas av DSV – ungefär Länsstyrelsen för djurhushållning. Inga kostnader i samband med besöket belastade föreningens konto.

Ordföranden samt en medlem, Maria Grönlund, åkte ner till Rumänien för besök samt möta den högsta politikern, Arsene Ionel, i Neamt County. Utifrån en ny lagstiftning, har han utlovat stöd från myndigheterna till kastreringskampanjer. De har avsatt pengar till 10 000 kastreringar av djur i Countyt. Arsene har också planer på att bygga ett nytt shelter som kan ta emot alla typer djur. Detta med anledning av att DSV ska ha möjlighet att omhänderta djur som missköts.

Vi träffade också alla veterinärer och har börjat göra upp planer för hur vi kan jobba så effektivt som möjligt med kampanjer.

Vi träffade också borgmästaren i Draganesti, Prahova county där det beräknas finnas ca 600 gatuhundar. Borgmästaren har lovat att avsätta resurser till 400 kastreringar. SAA har lovat att finansiera 200 kastreringar, en kostnad på ca 50 000 kr. Sponsorer sökes till detta, se vår hemsida https://swedishanimalaid.se/ under fliken projekt.

När det gäller hjälp till Ukraina så har vi dragit igång en stor hjälporganisation. Det var Maria Qvarnsröm, ägare till Rilo Zoo i Jönköping och ordföranden i branschorganisationen ZOORF som tog initiativet. Mycket av våra resurser går åt till transportkostnader just nu. Men, glädjen när fodret når djuren väger väl upp det hela.

Sist, men inte minst så var vi uppe vid gränsen till Ukraina med 200 rabiesvacciner och 200 microchip. Det var intressant att få träffa de eldsjälar som jobbar nästan dygnet runt för att hjälpa djuren på flykt undan kriget.

Sammanfattning oktober till december 2021

Tillsammans har vi ett litet nätverk som är fördelade på olika platser i Neamt County, Rumänien. Våra veterinärer har jobbat på med kastreringar. Alla veterinärer har egna kliniker där de kan göra kastreringskampanjer under den kalla årstiden. Hundarna är ägda och alla som kastrerar sina hundar får med sig “hemgångsråd” på samma sätt som i Sverige.

I perioden oktober till december 2021 utfördes och betalades 462 kastreringar. hundarna. Totalt antal kastreringar nådde totalt för 2021 upp till 1229 st. Rekord för oss. .

Vi har under perioden skickat ner ytterligare 26 pallar med foderdonationer – ca 16681,5 kilo foder till djuren och massor av annat som har blivit donerat. Vi betalar per pall så vikten prissätts inte. Pris per pall är 100 euro, transportföretaget donerar ibland en del av kostnaden för pallarna och resten är insamlat via FB-insamling.

I november kom vår chefsveterinär Andrei Tudor samt vår samarbetspartner Claudia Filip på ett snabbesök i Sverige. Vi hann med att besöka tre olika veterinärkliniker samt några av de butiker som donerar till djuren i Rumänien. När de sedan åkte tillbaka så körde de vår gamla transporter. Den ska byggas om till mobil veterinärklinik i Rumänien och beräknas vara klar till mars månad. Bilen är en privat donation från ordföranden i Swedish Animal Aid. Inga kostnader i samband med besöket belastade föreningens konto.

Vi fick en större donation av Svenska Djurskyddsföreningen (SDF) i november, pengar som är öronmärkta för kastreringar och byggandet av den mobila veterinärkliniken. För oss var det otroligt stort att få denna donation. SDF är ju en anrik förening som har jobbat för djurskydd sedan år 1875, de är också remissinstans när det gäller lagstiftning om djur i Sverige samt att de deltar på EU-nivå för att påverka djurskyddet till det bättre över hela EU.

Deklarationen för räkenskapsåret 2020-01-01–2021-12-03 blev godkänt av skatteverket.

Sammanfattning april till september 2021

hundvalp

Tyvärr har vi haft sjukdom i styrelsen även i år. Men, vi har jobbat på så gott vi har kunnat ändå. Sedan vår senaste sammanfattningen har det tillkommit ytterligare en veterinär. Det är veterinär Ana Loredana Berea i byn Dochia, det innebär att vi nu har fyra veterinärer som brinner för kastreringar. Tillsammans blir det ett litet nätverk som är fördelade på olika platser i Neamt County, Rumänien. Våra veterinärer har jobbat på med kastreringar. Alla veterinärer har egna kliniker där de kan göra kastreringskampanjer under den kalla årstiden. 

I perioden april till september 2021 utfördes och betalades 515 kastreringar. Målet för den fullbetalda kampanjen för katter nåddes, 311 katter kastrerade. Tyvärr ser det lite sämre ut för hundarna. Vi har april – september gjort 317 kastreringar på hundar, målet för 2021 är 1000 st. Totalt antal hundar från årsskiftet är 456 st, tillsammans 767 kastreringar. 

Vi har under perioden skickat ner ytterligare 23 pallar med foderdonationer – ca 8209 kilo foder till djuren och massor av annat som har blivit donerat. Vi har också börjat att packa en pall med bara saker för häst – även hästar och åsnor behandlas illa. Vi betalar per pall så vikten prissätts inte. Pris per pall är 100 euro, transportföretaget har donerat kostnaden för tre pallar och resten är insamlat via FB-insamling.

Ordföranden och vice ordförande gjorde en privat resa ner till Rumänien i september. Vi träffade då alla våra veterinärer på deras respektive kliniker, videos ligger i vår FB grupp https://www.facebook.com/groups/382032245590073. Allt var välskött vilket var skönt att se. Vi blev också inkallade till ett möte med motsvarigheten till Djurskyddsinspektör. En kvinna som verkligen brann för djuren och vill ha samarbete med oss. Kontakter kommer att tas här i Sverige för att se vad som kommer ut av det. Självklart besökte vi också de personer som mottar våra donationer, (videos finns i gruppen). Detta är mycket viktigt. På ett ställe fanns det saker som behöver förbättras och det arbetar vi redan med. Alla lagerplatser för foder var dock ok. Vi kunde också göra en plan hur vi kan få ner vår transportbil till Rumänien. Den ska byggas om till en mobil veterinärklinik. Så, sammantaget blev det ett produktiv besök. 

“Vår” rescue, Mirela Mia, har delat ut kläder/djurfoder till människor hon vet är i behov av hjälp. Crina Catana och “änglarna” i staden Roman har också fått donationer till både djur och människor. Dessa donationer ger oss en inblick och möjlighet att hjälpa deras djur. Familjerna får information om djurskydd och möjligheter att bli erbjudna vård/kastreringar för sina husdjur. På detta vis hoppas vi kunna bygga broar som gynnar både djur och människor. Om människor känner till Mirela och Crina ökar chansen att de söker upp dem om djuren blir dräktiga eller sjuka istället för att dumpa ungarna. Genom detta arbete har två kjedjehundar kunnat befrias.

Sammanfattning januari till mars 2021

Vår veterinär Andrei Tudor fortsätter sitt arbete med kastreringar tillsammans med veterinär Andrei Lungu. Båda har ett stort engagemang i att begränsa antal djur via kastreringar. Under vintern 2020 anslöt sig även veterinär Raluca Davidov, hon har tidigare deltagit i kastreringskampanjer för SAA. Alla veterinärer har egna kliniker där de kan göra kastreringskampanjer under den kalla årstiden.
I perioden januari-mars 2021 utfördes och betalades 252 kastreringar. Vi har ett fullt finansierat projekt om 300 katt-kastreringar som kommer att rulla på under våren 2021. Målet för i år är 1000 kastrerade hundar och 300 katter.
Precis i början av januari 2021 blev vi medlemmar i EU Dog & Cat Alliance. Flera ansökningar till olika större organisationer är på gång. På så vis hoppas vi på en större samverkan på EU-nivå för att påverka villkoren för djuren.
Vi har under perioden skickat ner ytterligare 14 pallar med mat/donationer – över fyra ton foder till djuren och massor av annat som har blivit donerat. Vi har också börjat att packa en pall med bara saker för häst – även hästar och åsnor behandlas illa. Vi betalar per pall så vikten prissätts inte. Pris per pall är 100 euro, transportföretaget har donerat kostnaden för en pall och resten är insamlat via FB-insamling.
I slutet av mars 2021 hade vi årsmöte i föreningen och en delvis ny styrelse valdes in. Två nya policys-dokument är upprättade gällande miljö och krav på mottagande av donationer. Vi måste också finna finansiering till vår mobila veterinärklinik. Vart Corona-året 2021 i övrigt kommer att leda oss vet vi inte, en sak vet vi dock, vi kommer att kämpa för en bättre djurvälfärd!
Vår plan om långsiktigt arbete med kastrering för alla pengar som kommer in samt samla mat/donationer som vi skickar ner till djuren ligger kvar. Det är “vår” rescue, Mirela Mia, som har delat ut till människor hon vet är fattiga och i behov av hjälp. Crina Catana och hennes “änglar” i staden Roman har också fått ner donationer till både djur och människor. Dessa donationer till fattiga ger oss en inblick och möjlighet att hjälpa deras djur. Familjerna får information om djurskydd och möjligheter att bli erbjudna vård/kastreringar för sina husdjur. På detta vis hoppas vi kunna bygga broar som gynnar både djur och människor. Om människor känner till Mirela och Crina ökar chansen att de söker upp dem om djuren blir dräktiga eller sjuka istället för att dumpa ungarna.
Hund

Sammanfattning oktober till december 2020

hundvalp
Trots Corona Pandemin så har vi under året lyckats med konststycket att genomföra totalt 922 styck kastreringar. Vår veterinär Andrei Tudor har jobbat hårt tillsammans med den nya veterinären Andrei Lungu. Båda har ett stort engagemang i att begränsa antal djur via kastreringar. I november kom det in två nya veterinärer som kommer att ingå i vårt team under 2021. Det är veterinär Iftimie Radu och Raluca Davidov, hon har tidigare deltagit i kastreringskampanjer för SAA. Alla veterinärer har egna kliniker där de kan göra kastreringskampanjer under den kalla årstiden.
Vår plan om långsiktigt arbete med kastrering för alla pengar som kommer in samt samla mat/donationer som vi skickar ner till djuren ligger kvar. Det är “vår” rescue, Mirela Mia, som har delat ut till människor hon vet är fattiga och i behov av hjälp. Crina Catana och hennes “änglar” i staden Roman har också fått ner donationer till både djur och människor. De har delat ut till tre olika familjer, tio barn i slutet på december månad. Vi skickade ner julklappar och leksaker till barnen, bilder på dem med tindrande ögon har visat oss att det är en betydelsefull insats vi gjort. Samtidigt har dessa familjers husdjur kollats upp, alla har dock haft kastrerade djur. Mirela lyckade att rädda en “kjedjehund” under en av sina utdelningsresor i november månad, en seger för den hunden som nu har en helt ny möjlighet till ett hem som älskar den. Dessa donationer till fattiga ger oss en inblick och möjlighet att hjälpa djuren, familjerna får information om djurskydd och möjligheter att bli erbjudna vård/kastreringar. På detta vis hoppas vi kunna bygga broar som gynnar både djur och människor. Om människor känner till Mirela och Crina ökar chansen att de söker upp dem om djuren blir dräktiga eller sjuka.
Vi har under perioden lyckats skicka ner ytterligare 20 pallar med mat/donationer. Totalt på dessa pallar har vi lastat ca 6450 kilo mat och massor av annat som har blivit donerat. Totalvikt för alla pallar i perioden är ca 13-14 ton. Vi betalar per pall så vikten prissätts inte. Pris per pall är 100 euro, transportföretaget har dock donerat kostnaden för två pallar.
Ansökan för att bli medlemmar i EU Dog & Cat Alliance har skickats in. Flera ansökningar till olika större organisationer är på gång. På så vis hoppas vi på en större samverkan på EU-nivå för att påverka villkoren för djuren.

Sammanfattning juli till september 2020

Trots Coronan så har vi lyckat att genomföra ett antal kastreringar, närmare bestämt 369 styck. Vår veterinär Andrei Tudor har jobbat hårt! Vi har också fått in en ny, ung och engagerad veterinär, Andrei Lungu. Båda har ett stort engagemang i att begränsa antal djur via kastreringar. Båda är också, på var sitt håll, engagerade via franska organisationer som gör adoptioner av hundar till Frankrike. När jag (ordförande) och ordföranden i föreningen “Gatuhundars rätt till liv” var nere i Rumänien i mitten på februari 2020 träffade vi lokala representanter för föreningen “HAM Piatra Neamt”. Vi har nu ett nära samarbete för att organisera upp kampanjerna. Detta då det är mycket saker runt om, såsom lokaler, flyers, posters som sätts upp lokalt då inte alla har internet, engagerar volontärer m.m. Under oktober kommer det att vara val i Rumänien, därmed är framtiden och samarbete med lokala myndigheter lagt lite på is. Vi vet ju inte vilken borgmästare som kommer att sitta med makten de närmaste åren.
Fortfarande gäller att vi ska arbeta långsiktigt, kastrera för alla pengar som kommer in samt samla mat/donationer som vi skickar ner till djuren. Under denna period har vi också börjat med att samla in kläder, skor, leksaker osv. till mindre bemedlade människor. I Rumänien är fattigdomen utbredd och det påverkar i sin tur djuren. Om man inte har råd att köpa mat och kläder, kan man heller inte kastrera och vårda sina djur. Det är “vår” rescue, Mirela Mia, som har delat ut allt detta till människor hon vet är fattiga och i behov av hjälp. Det ger henne också en möjlighet att närma sig de grupper som många gånger är de som dumpar valpar. Hon kan se efter så kallade kjedjehundar, se skicket på djuren och prata djurskydd. På så vis hoppas vi kunna bygga broar som gynnar både djur och människor. Om människor känner till Mirela ökar chansen att de söker upp henne om hunden blir dräktig eller sjuk. Hon erbjuder också kastrering åt de djur hon möter hos de fattiga.
Vi har under perioden lyckats skicka ner ytterligare sex pallar med mat/donationer. Denna gång gick tre pallar pallar till rescuen Mirela Mia och tre pallar till rescuern Oana i Vaslui. Tillsammans fick de ca fem ton donationer varav ca 2200 kilo var mat. Resterande var saker till bland annat det nya shelter som Mirela håller på att bygga.
Ansökan för att kunna bli godkänd som gåvomottagare går inte att genomföra. Vid samtal med Skatteverket (då vi skickat in ny ansökan) framkom att detta inte gäller för djur, enbart donationer till människor. Därmed kan vi tyvärr inte kunna bli godkända.
Vi fortsätter med att försöka hitta nya vägar för finansiering av vår verksamhet.
kattunge

Sammanfattning april till juni 2020

hund
Trots Coronan så lyckades vår veterinär Andrei Tudor att slutföra den kampanj som jag och Lilian Andersson från föreningen “Gatuhundars rätt till liv” beställde i februari. Denna betalas av de insamlade medlen vi fick in under vår resa till Rumänien, februari 2020. Då bidrog båda föreningarna med donerade pengar. Perioden april till juni har det utförts och betalats för 115 kastreringar. Fram till juni 2020 har vi bekostat totalt 221 kastreringar varav 17 katter, resterande hundar. På grund av Coronan och utegångsförbud i hela Rumänien blev inte kastreringskampanjen för de 20 gatuhundarna av. Rescuen Mirela Mia lyckades dock fånga in och kastrera tre av dem. Den fjärde hunden hade Babiosis vilket innebar att den behövde behandlas innan kastrering. Den blev sedan kastrerad i juni månad, det var Mirela som betalade dessa med hjälp av donationer från Tyskland. Den hunden fick också sitt ben amputerat på grund av en skada, den bor idag med Mirela och hennes man Dragos. Av de fyra valparna som fanns på plats i februari överlevde endast en, han fick ett nytt hem i Tyskland.
När jag (ordförande) och ordföranden i föreningen “Gatuhundars rätt till liv” var nere i Rumänien i mitten på februari träffade vi lokala representanter för föreningen “HAM Piatra Neamt”. Vi har nu fått till ett samarbete med, även kommunen Piatra Neamt har visat intresse för vårt arbete. De stöttar dock inte med pengar – ännu. Vi har däremot blivit promotade på kommunens officiella FB-sida vilket vi tycker är stort, det är ett genombrott som vi kan se. Föreningen HAM Piatra Neamt har varit med och anordnat/samordnat den stora kastreringskampanjer som just nu rullar på. 260 platser för kastreringar finns för närvarande. Med mer donationer kan vi utöka dessa platser.
Vi har haft en hel del sjukdom i styrelsen våren/tidig sommar, det har orsakat problem med styrelsemöten men från augusti är vi igång med möten igen. Två personer lämna styrelsen av privata skäl, vi tackar dem för denna tid och hoppas att de så småningom har möjlighet att komma tillbaka till oss. Fortfarande gäller att vi ska arbeta långsiktigt, kastrera för alla pengar som kommer in samt samla mat/donationer som vi skickar ner till djuren.
Vi har under perioden lyckats skicka ner ytterligare åtta pallar med mat/donationer. Denna gång gick alla pallar till rescuen Mirela Mia. Hon fick totalt ca fem ton donationer varav ca 3700 kilo var mat. Resterande var saker till bland annat det nya shelter hon har byggt. Maten kördes återigen med trailer genom ett Corona-smittat Europa och transportföretaget lyckades få ut pallarna vidare till Mirela Mia. Då transportkostnader (100 euro/pall) bekostas med donationer delar vi kostnaden med rescuern som får sakerna. Vi betalar ner till Rumänien och från transportföretaget betalar rescuern till sin plats. Detta för att inte belasta ekonomin för hårt.
Vi har ju numera en revisor och hon har skickat in deklaration, redovisning till Svenska Djurskyddsföreningen (då vi fick donation från dem 2019) och ansökan som godkänd gåvomottagare. Skatteverket lyckades dock att slarva bort ansökan så den måste göras på nytt.

Sammanfattning januari till mars 2020

Vi har haft en rivstart på året när det gäller kastreringar och har i perioden genomfört 106 kastreringar. I mars slog Coronan till och i stort sett all aktivitet avtog. Utegångsförbud i hela Rumänien hindrar i stort sett allt! Vi hade en insamling till ca 20 gatuhundar som vi ville kastrera akut i februari/mars men det kunde inte genomföras. Mirela tog in de valpar som gick i den gatuhundsflocken. Tyvärr var tre av fyra valpar sjuka i både parvo och Babiosis (fästingburen sjukdom) och de klarade sig inte.
Jag (ordförande) och ordföranden i föreningen “Gatuhundars rätt till liv” var nere i Rumänien i mitten på februari. Vi träffade då lokala representanter som vi hoppas kunna bygga ett samarbete med. Ju fler föreningar som jobbar tillsammans desto bättre arbete kan vi göra. Vi träffade också de rescues som vi försöker att hjälpa, Mirela Mia och Oana Popa.
Vi har haft tre styrelsemöten under perioden där vi bland annat har antagit att vi fokuserar vårt arbete i området runt Piatra Neamt. Vi väljer det eftersom vi då kan mäta resultatet av alla kastreringar vilket är mycket viktigt. Färsk statistik från Publik Shelter (PS) visar att det i första kvartalet 2018 kom in ca 150-180 valpar till PS och samma period för 2020 visar 20 valpar. Det är ju inte bara vi som gör kastreringskampanjer i området men vi är de enda som har kontinuerliga kampanjer. Vi ska arbeta långsiktigt och fortsätta jobba i samma riktning. Vi har även gjort ett nytt förslag på stadgar som ska antas vid ett extrainkallat årsmöte 2020-04-13. Vi ska då anta eller förkasta förslaget. Det kommer att läggas ut på hemsidan när allt är klart.
Vi har under perioden lyckats med bedriften att akut skicka ner fyra pallar med mat och andra förnödenheter, ca 2600 kilo. Maten kördes med trailer genom ett Corona-smittat Europa och transportföretaget lyckades få ut pallarna till de rätta mottagarna.
Vi kommer under året fortsätta jobba med dokumentation och styrdokument. Vi har ju en revisor och vi väntar just nu på att få den färdiga versionen av revisionen och deklarationen ska lämnas in. Många andra saker planeras under året, resor, event, kampanjer osv. Hoppas att ni vill följa med på vår resa.
hundvalp i hand

Sammanfattning juli till september 2019

kattunge
Under perioden har vi genomfört 429 kastreringar. Målet för 2019 är 1000 styck. Vi har haft ytterligare en kastreringskampanj i och omkring staden Baia Mare 29-31 augusti. 156 djur blev kastrerade. Kampanjen är ett samarbete mellan oss och tre tyska organisationer. Kastreringarna utfördes som vanligt av RED VETS-PET CLINIC från Sibiu och kostnaden delades på oss fyra föreningar. Veterinär Andrei Tudor har utfört de flesta kastreringar i Piatra Neamt. Våra kastreringar betalas via insamlade medel, främst sponsring, lotteri och insamlingar. All information om kastreringar som görs i/runt staden Piatra Neamț finns på Adrianas facebook-sida. I månadsskiftet augusti/september var ett gäng från föreningen nere hos Adriana och Oana. Två av oss körde ner bil med hästtrailer som var fullastad med saker, ca 1,2 ton med allt från mat till koppel, leksaker, textil samt tre förråd (som vi tidigare samlat till) tre kärror för att spara Adrianas och Oanas ryggar m.m. I vanlig ordning träffade vi borgmästaren i staden Piatra Neamt. Vi berättade återigen om vårt arbete och donerade en av våra fina almanackor. Vi hoppas att detta kommer att leda till något bra i förlängningen. Vi var i det kommunala sheltret (PS) i Piatra Neamt för att med egna ögon se hur det ser ut. Tyvärr är detta PS som avlivar hundar, det finns så många hundar som föds till ett liv på gatan och sedan hamnar i PS. Därför försöker vi att göra så mycket kastreringar som möjligt! Vi deltog också två kastreringskampanjer varav den ena var enbart gatuhundar som bor inne på ett fabriksområde. Vi hälsade även denna gång på hos Oana som har otroligt mycket valpar i sitt hägn. Vi kan återigen konstatera att det jobbas för fullt på alla håll för att hjälpa djuren. Den 27 augusti kom trailern och vi kunde skicka iväg ytterligare ca 2850 kilo djurmat till Rumänien, sex pallar fullastade med mat och annat. Maten anlände till Adrianas ställe en vecka senare och vi kunde hjälpa till med avlastning av mat och andra förnödenheter. Hittills i år har vi skickat ner ca 9900 kilo mat till behövande djur. Vi har köpt in almanackor som vi kommer att sälja till förmån för föreningen. Välkomna att beställ en almanacka, pengarna går till kastreringar!

Sammanfattning april till juni 2019

Under perioden har vi genomfört 280 kastreringar. Målet för 2019 är 1000 styck.. Veterinärer Andrei Tudor har utfört de flesta kastreringar. Han är för övrigt före detta adept till den kände veterinären Aurelian Stefan. Våra kastreringar har betalats via insamlade medel, främst sponsring, lotteri och insamlingar. Förutom Andrei Tudor, Liana Ichimoae och Raluca Davidov är det nu ytterligare två nya veterinärer som Adriana har knutit till vårt gemensamma kastrerings-program. All information om kastreringar som görs i/runt staden Piatra Neamț finns på Adrianas Facebook-sida. Vi har också haft en kastreringskampanj i och omkring staden Baia Mare. 188 djur blev kastrerade. Kampanjen skedde i ett samarbete mellan oss och tre tyska organisationer. Kastreringarna utfördes av RED VETS-PET CLINIC från Sibiu. I maj gjorde vi en rundresa hos alla våra rescues. Vi började hos Adriana där vi träffade två borgmästare, en i staden Roznov och den andra i Piatra Neamt. Det var andra gången som vi träffade honom. Målet med dessa möten är att hitta gemensamt samarbete för att göra större kastreringskampanjer. Vi genomförde också en kastreringskampanj, 23 djur blev kastrerade (några av dem lite innan kampanjen). Vi hälsade på hos Oana som just nu har otroligt mycket valpar i sitt hägn. Vidare träffade vi den kände veterinären Aurelian Stefan och gjorde ett besök på hans klinik i Bukarest, Center of hope. Aurelian gör mycket kastreringar, även för de fattiga – då jobbar han gratis. Vi hann också rädda en liten hundvalp – May. Vidare upp till Cluj Napoca och Baia Mare där den stora kampanjen hölls. Vi var även och hälsade på Judith och Ioana innan vi återvände till Sverige. Vi kan konstatera att det jobbas för fullt på alla håll för att hjälpa djuren. Den 13 juni kom trailern och vi kunde skicka iväg ytterligare ca 2000 kilo djurmat till Rumänien. Vi har just nu ca 1300 kilo mat som ligger packat på pallar, vi väntar nu på ca 700 kilo till så att vi kan packa färdigt och skicka ner maten. Denna gång är det Adriana och Oana som kommer att få matdonationer. Hittills i år har vi skickat ner ca 6,3 ton mat till behövande djur. I transporten 13 juni hjälpte vi även en annan förening att skicka med 2 pallar med kläder/leksaker och diverse saker till hästar (det finns rescues som även räddar hästar/åsnor då även dessa djur far illa). Vi har fått ett nytt samarbete med en affär som kommer att donera mat till oss. Vi har fått foldrar och visitkort. Foldern ligger också på vår hemsida för utskrift. Förhoppningen är att fler affärer vill donera mat till oss. Eftersom vi har ramavtal med Länsstyrelsen så är vi godkända för djurtransporter. Även polisen kan använda oss då det gäller omhändertagna djur. Vi hade vår första transport för polisen i slutet på juni. Ärendet slutade bra.
hund med boll

Sammanfattning januari till mars 2019

hundvalp i hand
Under perioden har vi genomfört 32 kastreringar, 25 hundar och 7 katter. Dessa har kastrerats hos veterinärerna Andrei Tudor och Liana Ichimoae och betalas med insamlade medel via sponsring. Liana Ichimoae och Raluca Davidov är två nya veterinärer som Adriana har knutit till vårt gemensamma kastreringsprogram. All information om kastreringar som görs i/runt staden Piatra Neamț finns på Adrianas Facebook-sida. Vi har haft 2 transporter med mat och annat som behövs, exempelvis lakan, handdukar, filtar m.m. Sammanlagt 4198,7 kilo insamlad hund/kattmat har transporterats till Rumänien. I dagsläget är det 9 olika rescues som fått del av denna mat. Maten skickas med trailers från Rumänien som varit i Sverige med last och återvänder dit. Varje pall kostar 1000 kr. Det är 11 pallar som vi har skickat ner. Vi sökte sponsring till kostnaderna för dessa transporter. Vi fick en donation på 10 000 kr från Svenska Djurskyddsföreningen. Varannan transport kommer betalas med pengar från deras donation. Varannan transport bekostas i samarbete med två tyska organisationer och Monika Bohoni.

Det kostar att bedriva vår verksamhet! Vill du bidraga med en donation?
Swish 123 543 89 57
Bankgiro 737-5090
Bankkonto 8150-5 693 789 428-2
Translate »